Leasebedrijven en automerken adverteren vaak met contracten voor vijf jaar, maar is het niet verstandiger om te kiezen voor een kortere looptijd voor private lease?
Bij private lease is een looptijd van vijf jaar gebruikelijk. Standaard wordt daarnaast uitgegaan van maximaal 10.000 kilometer per jaar. Rijd je meer kilometers? Geen probleem, maar dan ga je maandelijks wel meer betalen. De leasebedrijven rekenen ook een opslag als je ervoor kiest om de leaseperiode in te korten naar bijvoorbeeld 48 maanden of 36 maanden. De verhoging door een kortere looptijd kan substantieel zijn. Maar toch is het een overweging waard.
Wat zijn de voordelen van een kortere looptijd?
- De maandelijkse lasten voor private lease worden gedeeltelijk aangemerkt als een lening en worden geregistreerd bij het BKR. Door een kortere looptijd ben je eerder van de lening af en een kleiner bedrag wordt als lening aangemerkt. Dit kan van invloed zijn als je de komende jaren bijvoorbeeld een huis koopt.
- De ontwikkelingen binnen de autobranche gaan op dit moment snel. Kiezen voor een auto op een fossiele brandstof neemt het risico met zich mee dat de kosten van de brandstoffen steeds verder oplopen. Is benzine nog wel betaalbaar over drie jaren?
- Een elektrische auto leasen voor vijf jaren heeft mogelijk op termijn ook een groot nadeel. De auto’s kunnen nu nog maar een paar honderd kilometer rijden op een volle accu. Waarschijnlijk zijn er over twee jaren al grote sprongen gemaakt en zijn de elektrische auto’s van nu sterk achterhaald. Met een looptijd van drie jaren is dit nadeel nog te overzien.
- Bij het tussentijds openbreken van het contract zijn er kosten verschuldigd. De kosten worden lager naarmate je kiest voor een kortere looptijd. Je hoeft namelijk maar een kortere periode af te kopen bij het tussentijds openbreken.
Wat is de boete bij het openbreken van een private lease contract?
Het leasebedrijf baseert het maandtarief op het contract. Bij het tussentijds openbreken van het contract loopt het leasebedrijf inkomsten mis. Je kunt tussentijds dus niet zomaar onder het contract uit. De hoogte van de kosten is sterk afhankelijk van de resterende looptijd en de hoogte van de cataloguswaarde van de auto. Leasebedrijven maken vaak onderscheid tussen het openbreken van het contract in het eerste jaar of erna. In het eerste jaar kun je bijvoorbeeld gewoon niet onder het contract uit. In de rest van de periode betaal je bijvoorbeeld 30 procent van het tarief door. Maar vaak hanteren leasebedrijven ook hogere bedragen die ze berekenen met ingewikkelde formules.
Houd bij het kiezen voor private lease ook rekening met financieel slechtere tijden. Zijn de maandlasten ook nog op te brengen bij het zakken van het inkomen? Verdiep je ook in de voorwaarden. Wat is de regeling als je bijvoorbeeld door werkloosheid de maandlasten niet meer kunt dragen?