Het oversluiten van een hypotheek gaat een goed advies aan vooraf. Zelf kun je ook al veel informatie achterhalen ter voorbereiding op het adviesgesprek.
Een hypotheek oversluiten kun je doen om verschillende redenen. De meeste huiseigenaren kiezen ervoor om de maandlasten omlaag te brengen, maar van een aflossingsvrije hypotheek afkomen kan ook de reden zijn. De huidige hypotheek kan ook niet meer passen in jouw toekomstbeeld, omdat je bijvoorbeeld eerder met pensioen wilt. Wat ook de reden is, met een goede voorbereiding kun je het maximale uit een adviesgesprek halen.
Hoe ziet mijn huidige hypotheek eruit?
Stap één is het inzichtelijk maken hoe jouw hypotheek er nu uitziet. Welke hypotheekvormen heb je in het verleden voor gekozen en hoe hoog is de schuld nu nog? En natuurlijk ook belangrijk, hoeveel hypotheekrente betaal je nu? Dit is belangrijke informatie om in te kunnen schatten of oversluiten van de hypotheek zin heeft.
Hoeveel boeterente ben je verschuldigd?
De boeterente is het bedrag dat de huidige geldverstrekker in rekening brengt als jij tussentijds het lopende contract (rentevast periode) openbreekt. De geldverstrekker maakt een berekening en brengt de misgelopen rente-inkomsten ten opzichte van de huidige hypotheekrente bij jou in rekening. Loopt de huidige rentevast periode binnenkort af? Dan valt de hoogte van de boeterente waarschijnlijk mee. Als de rentevast periode de komende maanden eindigt ben je zelfs helemaal geen boeterente verschuldigd. Je kunt de huidige geldverstrekker verzoeken om een opgave van de hoogte van de boeterente.
Neem contact op met een onafhankelijke hypotheekadviseur
Je kunt voor een hypotheekadvies naar jouw plaatselijke bankvestiging gaan, maar beter is het inwinnen van onafhankelijk advies. Een bank geeft waarschijnlijk wel een goed advies, maar heeft maar een beperkt aanbod. Ze adviseren namelijk een hypotheek van de eigen bank. De kans is groot dat een andere geldverstrekker een betere hypotheek kan bieden die ook nog eens beter aansluit op jouw wensen. Een onafhankelijke hypotheekadviseur heeft veel meer geldverstrekkers om tussen te kiezen.
Kan het oversluiten wel uit door de hoge kosten?
Het oversluiten brengt wel hoge kosten met zich mee. Je moet opnieuw naar de notaris, je bent waarschijnlijk een boeterente verschuldigd en je betaalt ook advies- en bemiddelingskosten. En de kosten lopen nog verder op door de taxatiekosten en eventueel de kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG. Oversluiten heeft alleen zin als het onder de streep voordeliger is. Bij deze berekening worden de bijkomende kosten ook meegerekend. Staan de kosten niet in verhouding tot de besparing? Dan blijft de hypotheek ongewijzigd doorlopen.